Granola z miodem wrzosowym i borówką amerykańską - Bryła Miodu

Granola z miodem wrzosowym i borówką amerykańską

Przedstawiamy przepis na pyszną domową granolę z miodem wrzosowym i borówką amerykańską. To wspaniały pomysł na śniadanie lub późną przekąskę między posiłkami, a jej przygotowanie jest dziecinnie proste. Granola z miodem wrzosowym świetnie łączy się z jogurtem naturalnym, świeżymi sezonowymi owocami i syropami. Można ją również spożywać z mlekiem. Nasza propozycja jest modyfikacją przepisu, który znajdziecie w książce „Pszczoły” J. Petterson https://www.brylamiodu.pl/produkt/joachim-petterson-pszczoly/.

Gotowa granola z borówką amerykańską podana w szklance

Właściwości miodu wrzosowego

Głównym składnikiem użytym jest miód nektarowy wrzosowy. Jego gęsta i galaretkowata konsystencja dokładnie otula płatki owsiane. Poza tym miód wrzosowy ma bardzo wyrazisty smak wrzosu oraz liczne właściwości odżywcze. Jest zaliczany do tak zwanych „miodów ciemnych”, które obok miodu spadziowego oraz gryczanego zawierają najwięcej; soli mineralnych, kwasów organicznych, enzymów oraz inhibin. Ponadto miód wrzosowy wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego. Dodatkowo łagodzi biegunki, zaparcia, ból brzucha, nudności oraz zgagę.

Książka z przepisem na granolą z miodem wrzosowym i borówkę amerykańską.

Przepis na granola z miodem wrzosowym krok po kroku

Przystępując do sporządzenia granoli, należy przygotować następujące składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 łyżki miodu wrzosowego
  • 100 ml syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki orzechów laskowych
  • 3/4 migdałów
  • pół szklanki sezamu
  • Opcjonalnie: pół szklanki słonecznika i pestek dyni
  • 0,5 szklanki posiekanej żurawiny
  • Szczypta cynamonu i suszonego imbiru
Składniki na granolę z miodem wrzosowym i borówką amerykańską: orzechy, miós, syrop kolonowy, olej, miód

Mokra Masa: W misce połączyć płatki owsiane z olejem, miodem, syropem klonowym oraz szczyptą cynamonu i imbiru- wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Następnie na papierze do pieczenia rozłożyć równomiernie powstałą masę i piec w piekarniku w 175 stopniach przez około 20 minut. Sucha Masa: Orzechy laskowe i migdały posiekać. Następnie uprażyć na patelni razem z sezamem.

Upieczone płatki owsiane połączyć z orzechami i sezamem oraz dodać posiekaną żurawinę. Następnie tak powstałą granolę z miodem wrzosowym i borówką amerykańską należy przechowywać w szczelnym szklanym pojemniku do dwóch tygodni.

Smacznego :-)

Powrót do blogu

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.

Nasze bestsellery

1 z 10