Mamy dla Ciebie produkty 5
Miody to bez wątpienia najważniejsze produkty pochodzenia pszczelego. Mimo to każdy ul wytwarza jeszcze szereg innych surowców, które wykorzystujemy jako środki wspomagające klasyczną medycynę. W kategorii, którą wybrałeś zgrupowaliśmy następujące pszczele produkty:
To męskie nasiona kwiatów, które są zbierane przez pszczoły miodne i mieszają się z ich enzymami trawiennymi.
Te produkty pochodzenia pszczelego składają się przede wszystkim z pyłku kwiatowego, miodu i wydzieliny gruczołów ślinowych pszczół. W ulu przechodzi fermentację mlekową, w czasie której białka pyłku ulegają rozpadowi do peptydów i aminokwasów oraz wzrasta zawartość cukrów prostych. Pierzga pszczela zawiera wiele witamin: C, B1, B2, B3, B6, B12, A, PP, K, E, H, D, a także mikroelementów, takich jak magnez, żelazo, miedź, cynk, potas, fosfor, czy sód.
Wzmacnia system odpornościowy organizmu, a także wspomaga leczenie farmaceutykami. Wpływa korzystnie na koncentrację i pamięć. Oprócz tego jest wykorzystywana w apiterapii, czyli w leczeniu za pomocą produktów pochodzenia pszczelego. Pierzgę, dzięki jej właściwościom przeciwbakteryjnym, zaleca się szczególnie przy obniżonej odporności. Produkt reguluje też poziom cholesterolu we krwi oraz ogranicza całkowitą ilość lipidów, a więc ma działanie przeciwmiażdżycowe oraz dobrze wpływa na serce.
Pochodząca ze specjalizującej się w jej uzyskiwaniu pasieki z Doliny Rospudy pierzga pszczela jest do dostania w naszym sklepie w słoiku o wadze 200 lub 500 g bądź woreczku (200 g).
Produkt jest dostępny w naszym sklepie po atrakcyjnej cenie mieszczącej się w granicach 68,90 – 79,90 zł za 200 g produktu.
Lepka, żywiczna substancja używana przez pszczoły do pokrywania elementów wewnętrznych ula i uszczelniania gniazda nazywana jest propolisem. Przy jego pomocy owady zabezpieczają się przed bakteriami, zakażeniami i pleśniami. Propolis wytwarzany jest przez pszczoły z substancji żywicznych zebranych z pączków drzew.
Zawiera około 300 substancji. Są to między innymi wapno, magnez, żelazo, cynk, potas, liczne aminokwasy oraz witaminy A, B1, B2 i B3. Propolis posiada dużą ilość flawonoidów, związków fenolowych, terpenów i substancji lipidowo-woskowych.
Nazwany antybiotykiem XXI wieku propolis ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, antywirusowe, regenerujące, a nawet znieczulające. Propolis przeciwdziała rozwojowi wirusa grypy, zwalcza gronkowca złocistego, paciorkowce oraz niektóre szczepy prątków gruźlicy. Zapobiega także zapaleniu mózgu oraz zwalcza pierwotniaki wywołujące toksoplazmozę i rzęsistkowicę. Propolis umożliwia też szybkie gojenie się ran, leczy schorzenia skóry, takie jak czyraki, oparzenia, trądzik i łuszczyca.
W sklepie Bryła Miodu zaopatrzysz się w 50-gramowy słoiczek propolisu w cenie 34,90 zł.
Rozdrobniony propolis umieścić w czystym naczyniu i zalać spirytusem etylowym w proporcji: 50 g surowca na 0,35 l alkoholu i 50 ml wody. Mieszać poprzez potrząsanie przez około 2 tygodnie. Następnie odstawić do momentu wyklarowania się płynu z osadem.
Pyłek kwiatowy, szerzej znany pod nazwą pyłku pszczelego to niezwykle bogate źródło składników odżywczych. Produkt ten składa się z pyłków kwitnących roślin zebranych przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzonych. Pyłki lepione są w małe kuleczki, z których każda zawiera około 100 tysięcy ziaren pyłków różnych roślin.
Te produkty pochodzenia pszczelego zawierają ponad 250 różnych związków. Znajdują się w nich cukry proste, kwasy tłuszczowe, ponad 30 aminokwasów oraz składniki mineralne, takie jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo i cyn. Pyłek kwiatowy jest też źródłem wielu witamin. Wśród nich najważniejszymi są: A, B1, B2, B3, E, C, PP i D.
Stanowi cenną odżywkę dla organizmu człowieka. Wzmacnia apetyt i reguluje przemianę materii. Posiada właściwości detoksykacyjne, co ma duży wpływ na działanie i stan wątroby, którą chroni przed zatruciem, ułatwia jej odnawianie, a także wspomaga leczenie choroby alkoholowej. Pyłek pszczeli wykazuje właściwości antyalergiczne i antybiotyczne. Zmniejsza nerwowość i rozdrażnienie, wspomaga leczenie depresji i zwiększa koncentrację. Pyłek pszczeli wspólnie z miodem może skutecznie leczyć katar sienny, astmę lub znacznie łagodzić ich objawy.
Do najbardziej popularnych sposobów stosowania pyłku pszczelego należy mieszanie go z miodem lub sokiem, mlekiem, dżemem bądź twarożkiem. Warto wiedzieć, że niektóre odmiany pyłku posiadają gorzki posmak, dlatego łatwiej przyjmować go z dodatkiem słodkich domieszek. Podczas mieszania należy zachować proporcje od 1:1 do 1:4. Bardzo ważne jest rozdrabnianie pyłku. Dzięki tej czynności nasz organizm lepiej go przyswaja.
Za słoiczek o wadze 200 g zapłacisz w naszym sklepie 20,90 zł, 300 g – 28,90 zł, natomiast za słoik największy, o wadze 500 g – 42,90 zł.
Czego szukasz?