Dzisiaj podzielę się z Wami fajnym przepisem z wykorzystaniem miodu. Masło miodowe ! Jest banalnie proste do wykonania a niesamowicie praktyczne w kuchni. Masło miodowe ma kilka zalet. Po pierwsze jest pyszne, a po drugie ma dłuższą datę ważności niż tradycyjne masło. A to za sprawą miodu, który co do zasady ma właściwości konserwujące.

Masło miodowe z miodu rzepakowego

Do przygotowania masła potrzebujesz kostkę masła oraz ulubiony w smaku miód, ja w tym przypadku preferuje miód rzepakowy. Proporcje to 2 części masła i 3 części miodu. Do wyrobienia masła miodowego najlepiej sprawdzi się moździerz lub tradycyjna drewniana kula do ucierania. Podczas ucierania, miód dodaje się stopniowo tak aby składniki dokładnie i równomiernie się ze sobą połączyły. Dla chętnych proponujemy dodać szczyptę świeżo zmielonego cynamonu. Pycha !

Tak przygotowane masło sprawi, że szybko przygotujesz sobie ulubione śniadania. Bo kto nie lubi bułki z masłem i miodem z samego rana ?

Smacznego

Koszyk

Powrót do góry