Mamy piękny czerwiec, akacja już kwitnie a pszczoły w „ pocie czoła” zbierają z niej nektar aby finalnie stworzyć miód akacjowy… ale nim będziemy rozkoszować się smakiem, miód musi dojrzeć w plastrach pszczelich, następnie zostać odebrany przez pszczelarza oraz przekazany do badań. Droga jest długa ale smak wynagradza trudy 👌👏🏻 Dopiero sprawdzony finalnie trafia do naszego słoiczka.

Plaster węzy pszczelej- miejsce dojrzewania miodu.

Miód z kwitnącej akacji- właściwości

Chciałabym pokrótce przybliżyć wam właściwości odżywcze miodu akacjowego. Przez konsumentów jest głownie ceniony za wydłużony proces krystalizacji. To najdłużej pozostający w postaci płynnej miód krajowy. Więc jeżeli nie lubicie wyskrobywać miodu ze słoika to jest dla Was idealny.

Miód z kwitnącej akacji- dzieci kochają słodycze.

Doskonały jest również dla dzieci. Dlaczego ? Dzieci kochają słodycze, a my dorośli możemy dostarczyć im zdrową wersje słodkości. W miejsce tak powszechnie stosowanego cukru buraczanego możemy wstawić miód akacjowy. Jest najsłodszym a zarazem najdelikatniejszym w smaku miodem wytwarzanym przez polskie pszczoły, dlatego apiterapia zaleca dokładnie ten gatunek miodu dla naszych pociech.

Miód na zgagę ?

Cukier na zgagę ? Brzmi dziwnie, ale badania dowodzą, że miód akacjowy dzięki swoim zasadowym właściwościom pomaga zawalczyć kwasotę. Wystarczy jedna łyżeczkę miodu akacjowego rozpuścić w cieplej wodzie i spożywać 30 minut przed posiłkiem- czynność powtarzamy 3 razy dziennie przez 4 tygodnie 👌

Miód dla diabetyków

Bez wątpienia największą zaletą miodu akacjowego jest fakt, że mogą stosować go diabetycy. Wysoka zawartość fruktozy sprawia, że miód tej odmiany ma niski indeks glikemiczny ( mniejszy niż 55 ) Według apiterapii, jako jedyny z polskich miodów może być stosowany przez osoby cierpiące na cukrzycę typu II ( po konsultacji z lekarzem ).

Ku mojemu zdziwieniu miód akacjowy wykazuje bardzo niskie działanie antybiotyczne. Co po krotce oznacza, że nie najlepiej radzi sobie w zwalczaniu infekcji w naszym organizmie. Na przeziębienie i grypę dużo bardziej skutecznym miodem będzie smak lipowy oraz gryczany.

Miód nektarowy akacjowy

Miód akacjowy w naszej domowej aptece

Reasumując. Miód akacjowy powinien być stosowany na;

  • stany zapalne jelit
  • refluks i zgagę
  • choroby układu trawiennego
  • wrzody żołądka
  • regulacja kwasowości
  • działanie uspakajające

W każdej kuchni powinien znaleźć się miód o smaku akacjowym. Bo kto nie lubi używać lejącego się miodu do porannej owsianki ? Nawet jak po kliku miesiącach miód lekko skrystalizuje ( co zawsze jest oznaką dobrego miodu) to po lekkim przemieszaniu łyżką, szybko wróci do płynnej konsystencji.

Koszyk

Powrót do góry