
Fakty
Propolis ( inaczej kit pszczeli ) jest substancją powstającą przez połączenie wosku pszczelego i żywicy zbieranej przez pszczoły z pąków kwiatów i kory drzewnej. Najczęściej, wg literatury propolis zawiera około 70 % żywicy i 30 % wosku pszczelego, dlatego kolor zależy od surowca z którego powstał. W diecie człowieka jest uznany za naturalny antybiotyk, ponieważ skutecznie pomaga zwalczać wszelkie wirusy i bakterie.

Pszczoły używają tego specyfiku do uszczelniania i dezynfekcji ula. Swoją nazwę, nie bez kozery zapożyczył od greckiego propolis ( mury obronne ). Przekładając to na świat rodziny pszczelej, propolis chroni “społeczność” ula przed szkodnikami, bakteriami i wirusami. Dzięki niemu w ulu panuje sterylny klimat jak na sali operacyjnej.
Naturalny antybiotyk w medycynie
Propolis jest coraz częściej używany przez przemysł farmaceutyczny jako dodatek do maści, kremów i leków. I słusznie, jego rola jest nieoceniona. Otóż w diecie człowieka wykazuje silne działanie;
- bakteriobójcze
- przeciwwirusowe
- przeciwzapalne
- znieczulające i regenerujące

Mity
Przez pszczelarzy, propolis był od zawsze stosowany w postaci nalewki propolisowej o stężeniu od 10-15 %. Ponadto, najnowsze badania naukowe w dziedzinie Apiterapii dowiodły, że propolis przy stosowaniu wewnętrznym, swoje działanie wykazuje tylko w połączeniu z alkoholem, dlatego prosta metoda stosowana przez pszczelarzy ( przygotowywanie nalewki ) wydaje się być JEDYNIE słuszna. Co więcej ostrzegamy, nie dajcie się zwieść nalewkom bezalkoholowym. Ich dostępność jest coraz większa w sklepach zielarski i aptekach, niemniej jednak działanie jest znikome. Dlatego rekomendujemy o kupowanie czystego propolisu i sporządzenie nalewki w domu lub nabywanie jej tylko w sprawdzonych miejscach (u zaprzyjaźnionego pszczelarza ) lub miejscach mających pozwolenie na produkcję na bazie alkoholuhttps://www.brylamiodu.pl/produkt/propolis-50-g/.

Poniżej przedstawiamy przepis na domową nalewkę, którą możecie rownież nabyć u Nas 🙂
Naturalny antybiotyk- przepis :
Należy użyć 50 g czystego propolisu oraz 250 ml ( ćwiartka ) rektyfikowanego spirytusu.
Czysty propolis zalać spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić na minimum 14 dni w ciemne miejsce. Następnie, każdego dnia potrząsnąć nalewką. Po upływie czasu, odcedzić gazą nalewkę od propolisu i rozlać do ciemnej szklanej buteleczki, najlepiej z wygodnym dozownikiem. Ponieważ, nalewka traci swoją ważność już po pół roku od przygotowania, po upływie tego czasu należy ją wyrzucić.

Nalewka z propolisu 10 % (zastosowanie do użytku wewnętrznego dla osób dorosłych)
- 20-40 kropli z dodatkiem miodu ( ok. 1⁄2 łyżeczki ), cukru lub z odrobiną wody ( dla diabetyków ) albo herbaty.
- Ponieważ propolis ma silne działanie naturalnego antybiotyku, po 14 dniach stosowania należy zrobić przerwę minim 2 tygodnie. Więcej znajdziecie na stronie : https://www.youtube.com/watch?v=jE80CPYIuEs