
Pyłek pszczeli – jak powstaje, jego właściwości i gdzie warto kupić.
Pyłek pszczeli w diecie rodziny pszczelej jest źródłem białka i głównym pokarmem dla młodych pszczół. Zdobywa coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrowie. Co sprawia, że jest tak cennym suplementem w diecie człowieka? Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu.
Jak powstaje pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli jest pyłkiem z kwiatów i innych roślin wzbogacony o pszczele enzymy. Pszczoły zbierają pyłek i zanoszą go do ula. Poza wspomnianym już źródłem białka, jest pokarmem dla młodych pszczół ulowych. Pozyskany przez pszczelarzy jest cennym źródłem witamin i minerałów w ludzkiej diecie. Zanim pszczelarz umieści go w słoiku przechodzi długi i żmudny proces obróbki.

Obróbka pyłku pszczelego.
Pyłek pszczeli zbierany jest poprzez wcześniej zamontowany poławiacz przez który pszczoły wchodzą do ula. Strącony ze skrzydeł pszczoły pyłek trafia do szuflady z której następnie pszczelarz wyciąga zawartość. To jest moment w którym pasieka musi właściwe przeprowadzić proces obróbki.

Świeżo odebrany pyłek zawiera około 35% wody, dlatego pierwszym etapem jest osuszanie. W profesjonalnej suszarni termostat nastawiony jest na temperaturę 35 stopni (nie może być wyższa w przeciwnym wypadku cenne właściwości pyłku zginą bezpowrotnie).
Przez około 3 do 4 dni pyłek jest osuszany dzięki czemu zapobiega się powstawaniu pleśni i wytwarzaniu toksyn. Następnie pyłek jest przesiewany przez cienkie sito a później grube żeby pozbyć się zanieczyszczeń ulowych (wosk, skrzydełka martwych pszczół). Po dokładnym oczyszczeniu pyłek trafia do chłodni. W temperaturze -18 stopni pozostaje przez 3 dni. Mrożenie pyłku stanowi najważniejszy proces obróbki ponieważ zapobiega wylęganiu się różnych szkodników. Najczęściej rozwija się mol barciaka i inne roztocza.
Właściwości pyłku pszczelego.
Coraz większa świadomość na temat wagi profilaktyki w utrzymaniu ludzkiego organizmu przy zdrowiu (homeostaza) sprawia, że pyłek pszczeli jest tak często spożywany. Jest w 100% naturalny i działa na poziomie komórkowym dlatego skutecznie zapobiega powstawaniu wielu chorób. „Wartość profilaktyczna i lecznicza pyłku pszczelego kwiatowego oparta jest nie na ludowych przekazach ale nowoczesnych badaniach fitochemicznych, farmakologicznych i klinicznych. Dowodzą one, iż pyłek pszczeli jest obdarzony cechami, które czynią go bardzo bliskim dla organizmu człowieka. W przeciwieństwie do preparatów oraz leków syntetycznych w składzie pyłku pszczelego są naturalne składniku takie jak:
- Białka i aminokwasy – pyłek pszczeli jest źródłem wszystkich niezbędnych aminokwasów do syntezy białek ustrojowych nie prowadząc nigdy do zachwiania równowagi aminokwasowej.
- Kwasy nukleinowe
- Enzymy – większość pochodzi z materiału roślinnego reszta z gruczołów gardzielowych i ślinowych pszczół.
- Lipidy i kwasy tłuszczowe – przeciwdziałają stłuszczaniu wątroby oraz działają przeciwmiażdżycowo.
- Cukry
- Związki fenolowe i triterpenowe – wykazują aktywność antyoksydacyjną, moczopędną, żółciopędną i wiele innych.
- Witaminy – pyłek pszczeli jest źródłem witamin rozpuszczonych w tłuszczach i w wodzie. Należą do nich witaminy z grupy A i B. Są to naturalne witaminy, które nie powstały na drodze syntezy!
- Biopierwiastki – makroelementy: sód, potas, magnez, wapń, fosfor oraz Mikroelementy: żelazo, kobalt, nikiel, miedź, cynk, mangan, chrom, srebro, krzem, selen i wiele innych.
Czy wiesz, że 100g pyłku kwiatowego zawiera tyle aminokwasów egzogennych co 500g wołowiny lub 7 jaja.
Zawarte w pyłku pszczelim właściwości są łatwo przyswajalne i działają naturalnie na ludzki organizm, co prawda związki zawarte w pyłku działają powoli dlatego dopiero po dłuższym stosowaniu widoczne są efekty. Apiterapia zaleca stosowanie kilkutygodniowej kuracji z krótkimi przerwami. Regularne stosowanie przewraca równowagę na poziomie komórkowym każdego naszego organu. Pyłek pszczeli najprościej ujmując stawia nasze organy „na nogi” uruchamiając jego naturalne mechanizmy obronne.
-
Pyłek pszczelizł 24.90 – zł 49.90
Gdzie kupić pyłek pszczeli?
Proces obróbki jest długi i żmudny. Ważne jest z jakiej pasieki trafia do nas pyłek pszczeli. Odradzamy kupowanie pyłku w woreczku foliowym, polecamy natomiast trzymany w szkle bez dostępu do promieni słonecznych w temperaturze poniżej 18 stopni. Zachowuje on wtedy cenne właściwości dla naszego organizmu, niestety często pyłek jest niewłaściwe przygotowywany na etapie produkcji i niewłaściwe magazynowany. Warto wybierać pasiekę która nastawiona jest na profesjonalne wytwarzanie pyłku pszczelego. Tylko takie dysponują profesjonalnym sprzętem do obróbki pyłku pszczelego. Cena waha się od 22 zł -25 zł za 200g.

Nasz pyłek pszczeli powstaje w rodzinnej pasiece, która jest nastawiona na profesjonalne pozyskiwanie pyłku pszczelego. To miejsce gdzie pyłek pszczeli na każdym etapie jest “dopieszczany”. Starannie oczyszczony i właściwie przemrożony jest zawsze świeży przez to szybko rozpuszcza się w wodzie lub innym produkcie dlatego nie czuć w nim goryczy świadczącej o zbyt długim leżakowaniu tylko słomkową słodycz.
Czy wiesz, że silna rodzina pszczela potrafi zebrać 150g pyłku dziennie.