
Wiele osób pyta jak skutecznie wprowadzić pyłek pszczeli do swojej diety, tak żeby szybko się nie zrazić ? Podpowiadamy, podając kilka sprawdzonych i szybkich sposobów. Zanim jednak, warto wspomnieć czym jest pyłek pszczeli i jaką rolę pełni w diecie człowieka i rodziny pszczelej.
Zbierany przez pszczoły z kwiatów i krzewów pyłek kwiatowy, już w trakcie lotu powrotnego do ula jest łączony z enzymami pszczelimi. Stanowi źródło bogatego białka potrzebnego do właściwego rozwoju całej rodziny pszczelej na samym początku wiosny.
Wartości odżywcze pyłku pszczelego
W diecie człowieka to superfood, bardzo popularny i wysoce skondensowane żródło naturalnych witamin ( wszystkie jakie występują w przyrodzie, niesyntetyczne-niestworzone sztucznie przez przemysł farmaceutyczny ). Przyswajalność witamin w nim zawarta następuje niemal w całości, dodatkowo regenerując błonę śluzową Naszego układu pokarmowego. Nie wykazuje żadnych skutków ubocznych.
Co sprawia że jest tak cennym suplementem diety? Jego inteligentne działanie. Otóż każda rozwijająca się choroba w naszym organizmie, rozpoczyna się na poziomie komórkowym, następnie ujawnia się w postaci chorego narządu. Pyłek Pszczeli przyswajając się, trafia do każdej komórki naszego narządu, odbudowując układ odpornościowy krok po kroku.
Zażywany regularnie ( najlepiej w ramach minimum 2 miesięcznej kuracji ) znacząco poprawia kondycję włosów, paznokci oraz skóry. Ponadto jest ceniony w leczeniu lekoopornych depresji. Dla osób cierpiących na anemię z powodu niedoboru żelaza jest prawdziwym wybawieniem. Doskonały również dla osób cierpiących na zespół jelita drażliwego.

Jak właściwie zażywać pyłek pszczeli ?
Aby skutecznie wprowadzić pyłek pszczeli do swojej diety, należy przed spożyciem namoczyć lub rozbić w moździerzu ? Aby zwiększyć przyswajalność drogocennych witamin w środku w nim zawartych. Niestety badania pokazują, że spożycie nierozdrobnionego pyłku obniża przyswajalność zawartych w nim witamin do poziomu 15 %… szkoda więc tracić jego super moc. Z drugiej zaś strony przestrzegamy przed nabywaniem pyłku pszczelego już zmielonego, coraz częściej występującego w sklepach ze zdrową żywnością. Jego wartości odżywcze szybko „wietrzeją”.
Najrozsądniej jest nabyć czysty pyłek pszczeli, szczelnie zapakowany w szkle ( unikaj tych pakowanych w woreczkach foliowych ! ) następnie zalecaną dawkę albo rozgnieść w moździerzu lub namoczyć minimum 30 minut. Tak przygotowany pyłek możesz dodać do :
- świeżo wyciskanego soku
- ciepłego mleka z miodem lub cacao
- porannej owsianki lub jogurtu z dodatkiem konfitury i świeżych owoców
Dawkowanie według eksperta ds. Apiterapii, świętej pamięci Prof. dr hab. Jerzego Czarneckiego ( więcej znajdźcie w ciekawym filmie https://www.youtube.com/watch?v=YPKWOCudnUs ) :
- Dzieci – 1 łyżeczka dziennie
- Osoby dorosłe- 3- 4 łyżeczki dziennie ( ok. 10-30 g )
Na zdrowie 🙂