Zdrowy miód

Podejmuje się tego tematu ponieważ dużo osób zadaje właśnie takie pytanie. Chociaż sama nie lubię tego pytania. Dlaczego ? Bo uważam, że każdy miód jest zdrowy. Właściwiej byłoby zadać pytanie “który miód jest najlepszy konkretnie dla mnie ?”– najwłaściwszy pod kątem zdrowotnym ale też i smaku.

Miód wielkwiatowy z psieki
Miód wielokwiatowy letni z przewagą akacji

Jestem prawdziwą miłośniczką miodów i każdy z naszych krajowych odmian jest naprawdę wyjątkowy. Buntuję się wręcz, gdy w rozmowie z klientami odczuwam ignorancję dla miodu rzepakowego czy wielokwiatowego wnioskując, że przecież to są “takie oklepane” miody. Owszem obie odmiany miodów z wiosennego miodobrania są w Polsce bardzo pospolite, ale nie możemy odebrać im roli prozdrowotnej jaką pełnią.

Miody z wczesnych zbiorów na wzmocnienie.

Miód Rzepakowy wspomaga regenerację wątroby i funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Ponadto wspaniale wspomaga pracę serca, dlatego polecam go dla osób starszych. Dzięki dużej zawartości magnezu i cukrów prostych odżywia mięsień sercowy. Natomiast miód wielokwiatowy wiosenny w tym ten z letniego miodobrania doskonale sprawdzi się dla osób cierpiących na alergię oraz katar sienny. Dlaczego ? Ponieważ różnorodność pyłku kwiatowego jaka znajduje się w miodzie wielokwiatowym (stąd nazwa), sprawia, że pyłki działają na układ człowieka na zasadzie alergenu. Czyli spożywamy to co nas właściwie uczula, tyle że pyłek zawarty w miodzie jest dodatkowo wzbogacony o enzymy pszczele.

Miody ze środku lata na przeziębienie.

Polscy pszczelarze na pytanie ” który miód jest najzdrowszy ?” najczęściej odpowiadają, że jest to miód lipowy. Poniekąd zgadzam się z tą opinią. Miód lipowy to prawdziwy lek, który powinien być stosowany głównie w trakcie choroby. Miód lipowy ale również gryczany leczy i wspomaga profilaktykę przed wszelkimi chorobami na tle wirusowym i bakteryjnym. Oba gatunki mają najwyższą aktywność antybiotyczną co wykazały badania jedynego w Polsce akredytowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Instytutu Produktów Pszczelich w Puławach. Oznacza to w skrócie, że z łatwością radzą sobie z istniejącymi już infekcjami w organizmie. Ponadto skutecznie zwalczają namnażanie się zarazków osłaniając dolne i górne drogi oddechowe. Jeden i drugi miód powinien znaleźć się w każdej domowej apteczce.

Zdrowy miód
Który miód jest najzdrowszy

Co ciekawe miód lipowy działa uspokajająco i relaksująco. Warto dodawać go do ostudzonej herbaty tuż przed snem aby zapewnić sobie spokojny relaks. Miód gryczany znany jest przede wszystkim z zawartości dużej ilości łatwo przyswajalnego żelaza. Sprawdzi się więc dla osób chorujących na anemię i mających problemy z niedoborem tego pierwiastka.

Miody z późnych zbiorów dla koneserów.

Do miodów z późnych zbiorów zaliczamy między innymi bardzo rzadki miód nektarowy wrzosowy. Jest to produkt dla prawdziwego konesera miodu. Jego walory smakowe są absolutnym hitem. Za sprawą swojej galaretowatej konsystencji i silnych olejków eterycznych jest prawdziwym nośnikiem smaku. Istotnie zmienia smak potrawy kulinarnej czy zwykłej herbaty. Osoby cierpiące na wszelkiego rodzaju dolegliwości układu moczowego powinny spożywać go w ramach kuracji. Posiada aktywne biologicznie składniki o działaniu moczopędnym, bakteriobójczym i przeciwzapalnym dlatego jest dobry ww wspomaganiu schorzeń nerek, dróg moczowych i walki z przerostem prostaty (więcej na blogu) .

Miód z naktaru wrzosu
Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich

Miód nektarowy nawłociowy to również bardzo rzadka odmiana miodu krajowego. I po mimo, że nawłoć kwitnie w Polsce licznie, to rzadko który pszczelarz decyduje się na pozyskanie miodu tej właśnie odmiany. Dlaczego ? Ponieważ tak jak w przypadku miodu wrzosowego, nawłoć to roślina która późno kwitnie. Późne lato to czas kiedy pasieka przygotowuje się do zimy. Pszczelarze nie podbierają już miodu aby rodzina pszczela mogła przetrwać do wiosny.

A jakie właściwości zdrowotne posiada miód nawłociowy ? Bez wątpienia za główny atut tej odmiany można uznać niepowtarzalny smak. Z początku wyczuwalna słodycz z kwaskowatym finiszem. Będzie zatem dobrą propozycją dla osób nie przepadających za mocno wyczuwalną słodyczą. Ponadto udrażnia naczynia krwionośne, w wyniku czego następuje poprawa ukrwienia narządów organizmu, szczególnie nerek i kończyn dolnych. Posiada witaminy, mikroelementy oraz substancje bakteriobójcze.

Czy znasz już odpowiedź na pytanie który miód jest najzdrowszy ? 🙂

Chciałabyś dowiedzieć się więcej ? Z chęcią odpowiem na wszelkie pytania. Napisz na info@brylamiodu.pl

Koszyk

Powrót do góry